Реклама / Ads

1| 4785 |09.02.2018 ПОЛИТИКА

Втори съдия с отвод по делото за мръсния въздух в София

.
Още един съдия на Софийския градски съд (СГС) е отказал да се занимава с делото за мръсния въздух в столицата. След като миналата година отвод с такива аргументи си направи съдия Божана Желязкова, сега делото отказа да гледа и Елена Маврова, съобщи ”Лекс“.
Решението ѝ е изненадващо, доколкото делото ѝ беше разпределено през есента на миналата година и тогава тя не видя проблем в това, че диша въздуха в София, а реши да го прекрати на съвсем други основания.


Според нея ищците, обединени в "Група за чист въздух“, не са представили доказателства, че отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух и не са доказали, че имат възможности да защитят увредения интерес и да понесат тежестите по водене на делото, включително и разноските по него.

Преди седмица Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на съдия Маврова и ѝ даде указания да даде възможност на ищците да представят исканите от нея доказателства, но да им бъде казано конкретно, точно и ясно, какво трябва да представят. Освен това САС подчерта, че преценката за възможността да понесат тежестите по делото не е свързана с финансовата им обезпеченост, а с финансовата им независимост.


След като делото се върна при съдия Маврова обаче, тя е решила, че вече не може да продължи да го гледа, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Тя е преценила, че в бъдеще може да създаде съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците. В допълнение обаче също подчертава, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице, предвид предмета на делото и за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост.


Всъщност предметът на делото е да се установи дали Столичната община бездейства през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева. Очаква се тя да не си прави отвод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4035 |29.01.2018 Тръгва информационна кампания за втория пенсионен стълб . 9| 6459 |14.12.2017 Валери Симеонов обвини Борисов в саботаж заради втория лифт в Банско . 2| 5356 |17.10.2017 Втори опит на тандема Цонев-Пеевски да прокара закон. Първият бе пълно фиаско . 2| 7246 |12.09.2017 Т. Дончева: Новият шеф на ВАС не е авторитет като Соня Янкулова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ