Реклама / Ads
10| 24161 |02.08.2021 ПОЛИТИКА

Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония

.
Зоран Заев Източник: Youtube
Уверен съм, че България е приятел и много е близо денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи. Това заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в своето слово по случай националния празник на страната - Илинден.

В своята реч, произнесена на Мемориалния комплекс на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония в Пелинце, министър-председателят подчерта, че събитията, белязали този ден, са един непрекъснат процес и всяко поколение има „своя Илинден“.

 

Заев говори за приемственост между въстанието, избухнало на тази дата през 1903 г. и АСНОМ, проведено отново на този ден, но през 1944 г.

 

„Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас“, каза Заев.

 

„Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом“, каза премиерът, но при изброяването етносите с принос за Илинден и Северна Македония, българите не бяха споменати.

 

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той подчерта, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

 

„Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО“, каза Заев.

 

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на Северна Македония - членството в ЕС.

 

„Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред“, каза Заев.

 

„Ние в момента градим „Отворен Балкан“, (…) европейски Балкан“, заяви Заев, визирайки инициативата за „мини Шенген“ на Западните Балкани. По думите му също така всички проблеми между страната му и Гърция са били решение с подписването на Преспанския договор.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 41882 |22.07.2021 Доц. Чолаков: Скоро след сформирането на нов кабинет може да се стигне до разваляне на задругата и приятелски огън . 31| 7434 |29.12.2020 Манолова и Отровното трио подписаха споразумение, скоро ще обявят хората в общата си листа . 7| 6460 |12.11.2020 Заев: Няма да правим шоу от преговорите с България . 2| 5537 |10.11.2020 Американският и китайският посланик пожелаха скорошно оздравяване на лидера на БСП Корнелия Нинова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads